| Vymena oleja | |
|
+5yoyo Slavo Easyrider bajker Henrich 9 posters |
Autor | Správa |
---|
Henrich
Počet príspevkov : 330 Mesto : Malinovo
| Predmet: Vymena oleja Št 23 február 2012 - 11:55 | |
| Zdravim pany
Mam za sebou prvu sezonu a chcel by som si vymenit olej sam. len ako na to?
Kde sa leje olej to viem, kde vypusta to zatial nie. Aky typ oleja tom som si uz cital ale kolko litrov? Mam zahriat motor a nehat trocha vychladnut pred vymenou? Aky olejovy filter mam pouzit?
Dakujem za vsetky navrhy a postrehy Heno
| |
|
| |
bajker
Počet príspevkov : 436 Mesto : Bratislava
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 23 február 2012 - 12:08 | |
| | |
|
| |
Easyrider
Počet príspevkov : 1661 Mesto : Dunajská Streda
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 23 február 2012 - 14:10 | |
| Len 3,5 km od Malinova máš šikovného člena z tohto klubu, ktorý tieto veci zvláda aj so zatvorenými očami. Raz tam treba zájsť a potom to už zvládneš aj sám. Jeho nick je Lajos. | |
|
| |
Slavo
Počet príspevkov : 3742 Mesto : Krupina/Čertovica
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 23 február 2012 - 18:46 | |
| presne tak ako pise Easyrider. Ak to mas robit prvy krat sam, radsej by som zavolal Lajoska a dohodol sa s nim. Do Mostu pri BA to mas naskok lebo takto to tu vypisovat by bolo nadlho... Tiez ti doporucujem zavolat Lajosa, on ti dokaze vsetko zohnat, filter, olej za bezkonkurencne ceny takze prides k nemu len s moto. PS: Tel.kontakt najdes v jeho zlozke -> horna lista clenovia Slavo | |
|
| |
bajker
Počet príspevkov : 436 Mesto : Bratislava
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 23 február 2012 - 21:17 | |
| Lajoš je ako Venca z dobytčáku. Všechno opraví :lol: | |
|
| |
yoyo
Počet príspevkov : 25 Mesto : KE
| Predmet: manual Po 5 marec 2012 - 21:37 | |
| Precitaj si manual, ked budes postupovat pozorne nemas co pokazit. Mimo toho co je napisane v nom, by som dodal: - pri utahovani vypustnej skrutky daj pozor aby si ju nestrhol (pocul som ze sa to da :-) ) - ak nejde odsrubovat olejovy filter, a cirou nahodou nemas nan kluc (3eura v Lidli/5eur v Louise), neostychaj sa ho prepichnut sroubovakom, aby si mal paku (za predpokladu ze menis aj ten) - olejovy filter staci dotiahnut rukou kolko to ide - neprelej hornu rysku (meraj podla postupu v manualy). Pozor, rozdiel v objeme oleja s/bez vymeny filtra je 3dl (alebo tak nejak -> manual)
a po vymene zvyknem tiez par dni venovat zvysenu pozornost hladine oleja. Nech sa dari. Duro | |
|
| |
Slavo
Počet príspevkov : 3742 Mesto : Krupina/Čertovica
| Predmet: Re: Vymena oleja Ut 6 marec 2012 - 8:19 | |
| doplnim este jednu drobnost: - pri dotahovani olej.filtra rukou predtym este strc prst do oleja a namaz nim na vrchu to gumove tesnenie. - mudrejsi odo mna mi povedali, vzdy ked menis olej - vymen aj filter takze ja vzdy menim aj filter
;) Slavo | |
|
| |
Henrich
Počet príspevkov : 330 Mesto : Malinovo
| Predmet: Re: Vymena oleja St 7 marec 2012 - 22:20 | |
| Olej vymeneni, po dohodol som sa s lajosom a nabuduce to zvladnem bez problemov :-) | |
|
| |
Zolike
Počet príspevkov : 1363 Mesto : Galanta, Slovakia
| Predmet: Re: Vymena oleja St 7 marec 2012 - 22:52 | |
| Jasan, ak raz uvidíš, tak nabudúce to určite zvládneš aj sám... | |
|
| |
mode
Počet príspevkov : 216 Mesto : Martin
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 8 marec 2012 - 9:17 | |
| technicky k filtru... Pre olej je interval 6tkm, pre filter 18tkm. Výmena filtra nieje nevyhnutná nakoľko výmena oleja po 6tkm je z dôvodu vyčerpania jeho aditív (je výrazne namáhaný v motorch s velkým obj. výkonom) a nie nečistôt ktoré zachytáva filter. Interval je relatívne krátky lebo olej má namiešané aditíva ktoré musia splniť protichodné požiadavky motora - prevodovky - spojky. Preto má aj krátku "životnosť". Ideálne by bolo keby každá skupina mala svoj olej....vtedy by interval mohol byť ako pri autách - motor 15-30tkm, prevodovka 60-150tkm. Myslím že je lepšie "investovať" do skrátenia intervalu výmeny oleja, napr. olej 5tkm a filter 15tkm. ;) | |
|
| |
Easyrider
Počet príspevkov : 1661 Mesto : Dunajská Streda
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 8 marec 2012 - 10:44 | |
| a zas som o niečo múdrejší :). Ale ako je to pri dlhšom výlete napr. okolo 10tisíc km? Je nutná výmena oleja po tých 6000 km? | |
|
| |
mode
Počet príspevkov : 216 Mesto : Martin
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 8 marec 2012 - 12:36 | |
| Easyrider teraz si nahral na smeč kritikom stroma a jeho cestovateľským ambíciam... Riešenie je napr. - nevyužívať horné spektrum výkonu motora po prejdení 6tkm... ale verím že ten motor zvládne aj viac, len stúpne opotrebenie apod. Tých 6tkm je stredná cesta. Ak motor výkonovo "využívaš" je dobré skrátiť interval, ak jazdíš komótne môžeš s kľudom interval predĺžiť. Všetko v rozumných medziach. | |
|
| |
Mirco
Počet príspevkov : 302 Mesto : Galanta, Slovakia
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 8 marec 2012 - 19:20 | |
| Ja zakaždým mením aj filter. Kupujem ho za 4 evri, tak nieje čo riešiť. | |
|
| |
MILANM
Počet príspevkov : 219 Mesto : Drahovce,Slovakia
| Predmet: Re: Vymena oleja Št 8 marec 2012 - 20:10 | |
| Trinidad z českého fora mení po 10000km má najazdené 160000km a má za sebou cestu okolo sveta a na jesen bol v Južnej Amerike. No já mením po 6000. | |
|
| |
Sponsored content
| Predmet: Re: Vymena oleja | |
| |
|
| |
| Vymena oleja | |
|